Pizza med rotfrukter, rödlök och getost
23 mar, 2020
AvRedaktionen
Söt, jordig och magiskt god. Denna pizza med rotfrukter, karamellliserad rödlök och getost är en ny favorit för hela familjen!
Annons
4 portioner
Pizzadeg:
20 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
10–11 dl (ca 650 g) vetemjöl, gärna tipo 00
1 msk olivolja till pensling
Balsamicoglace:
2 dl balsamicovinäger
Karamelliserad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 tsk lönnsirap
1 nypa salt
Rotfruktsspiraler:
500 g blandade rotfrukter, gärna sötpotatis, rödbetor och rotselleri
1 msk olivolja
1 nypa salt
Topping:
200 g getost
Färsk rosmarin
Gör så här:
- Smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt vattnet och rör ut jästen.
- Tillsätt salt, socker och olja. Rör ner lite mjöl i taget.
- Arbeta ihop till en deg, pensla med lite olja och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 1 timme.
- Koka upp balsamicovinäger till glacen i en kastrull
- Låt sjuda i ca 10 minuter, tills hälften av vätskan kokat bort och vinägern börjar tjockna. Låt sedan svalna.
- Skala rödlöken, halvera och skär i tunna halvmånar.
- Stek i olja i en stekpanna. Tillsätt balsamico och sirap.
- Strö lite salt över och ta från värmen när det mesta av vätskan kokat bort. Låt löken svalna något.
- Skala rotfrukterna och använd en spiralskärare för att skiva dem till tunna spiraler, eller hyvla långa remsor med en potatisskalare.
- Vänd rotfruktsstrimlorna i olja och salt i en skål.
- Sätt in två bakplåtar i ugnen och värm den till 250°.
- Slå upp degen på mjölat bakbord.
- Dela i två bitar, rundriv och tryck ut varje degbit till en rund pizzabotten.
- Tryck hela tiden inifrån och ut så får du luftiga, fina kanter som bubblar upp i ugnen. Lägg varje pizzabotten på ett ark bakplåtspapper.
- Smula getost över pizzorna.
- Fördela rotfruktsstrimlor och karamelliserad rödlök över.
- Ta ut de heta ugnsplåtarna och lyft över pizzorna på bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills pizzorna är spröda och gyllene.
- Droppa balsamicoglace över pizzorna, garnera med rosmarin och servera genast.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
Annons