Pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax
13 dec, 2022
AvAnna Wendt
Gravad lax, rom och västerbotten är några av godsakerna som brukar bli över från julbordet. Här blir de till en riktigt lyxig pizza!
Annons
Pizza med västerbotten, sikrom och gravad lax
Med färdig pizzadeg gör du den här läckerheten på studs!
4 personer
Annons
Du behöver:
1 rulle kyld pizzadeg
2 dl crème fraiche
150 g riven västerbottens- eller cheddarost
80 g sikrom
2 vippor färsk dill
Ca 200 g gravad lax i skivor
Picklad lök:
1 rödlök
1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
Till servering:
Citronklyftor
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala löken och skär den i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin. Koka upp ättika, strösocker och vatten, ställ åt sidan och låt svalna något. Lägg i löken och ställ kallt.
- Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och bred över hälften av crème fraichen. Strö över västerbottenost eller cheddar och grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills pizzan blivit gyllene. Ta ut och låt svalna något.
- Klicka ut sikrom och resten av crème fraichen över pizzan. Lägg även på laxskivorna och toppa med picklad lök och dillvippor.
Foto: Lisa Björner
Annons