Festpizza med ricotta, citron och kronärtskocka
4 personer
Deg:
25 g färsk jäst
1 ½ dl ljummet vatten
1 tsk socker eller honung
½ tsk flingsalt
1 ½ msk olivolja
3 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 ask ricotta, ca 250 g
200 g inlagda kronärtskockshjärtan
½ dl hasselnötter
flingsalt
1 ekologisk citron
½ dl babyspenat
lite färsk timjan
mald svartpeppar
75 g parmesan
olivolja, att ringla över
lite torkad lavendel
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av vattnet, blanda sedan ner resterande ingredienser till pizzadegen. Arbeta ihop till en elastisk deg. Låt jäsa övertäckt i 25 minuter.
Värm ugnen till 175°. Blanda olivolja och pressad vitlök. Rör ricottan fluffig med en gaffel. Klyfta några kronärtskockshjärtan. Halvera hasselnötterna och torrosta i en stekpanna, strö lite flingsalt över. Skiva citronen.
Dela pizzadegen i två bitar, kavla ut tunt. Pensla vitlöksolja över, speciellt kanterna! Förgrädda några minuter på 175°, bara så de inte är degiga längre. Bred ricotta över pizzabottnarna, fördela kronärtskockshjärtan och citronskivor och strö hasselnötter, babyspenat, lite timjan, svartpeppar och flingsalt över.
Hyvla parmesan och ringla lite olivolja över. Grädda i ugn 175–200° ca 10 minuter. Strö gärna lite lavendel över vid servering.
Recept: Elsa Billgren
Foto: Lina Eidenberg Adamo