3 lyxiga pizzarecept med säsongens smaker
Lyxig capricciosa på blomkålsbotten
Glutenfri och supergod!
4 portioner
1 blomkålshuvud
1 ägg
1/2 dl riven mozzarellaost
1/2 dl riven parmesan
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
2 tsk italiensk salladskrydda
fyllning
200 g shiitake
200 g ostronskivling
100 g skogschampinjoner
Salt och svartpeppar
250 g mozzarella
200 g kokt skinka i tunna skivor
1 handfull färsk salvia
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skär blomkålen i mindre bitar och finfördela i en matberedare. Häll ut i en skål och mikra i 8 minuter, låt svalna och lägg sedan i en kökshandduk och vrid ur överflödig vätska. Blanda ner ägg, ost och kryddor i blomkålsrivet.
- Bred ut blandningen på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter i ugnen.
- Skär svamparna i mindre bitar och stek i en stor stekpanna på medelvärme tills de är närapå helt mjuka. Krydda med salt och peppar.
- Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela över pizzabottnarna. Fördela svamp, skinka och salvia över och grädda pizzorna i ca 8 minuter, tills pizzan är gyllene och osten har smält.
Rågpizza med potatis och lomo
Lomo är spansk lufttorkad fläskfilé och finns i charkdisken. Går förstås att ersätta med annan lufttorkat kött.
4 portioner
15 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
3 dl (150 g) grovt rågmjöl
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
fyllning
250 g mozzarella
600 g potatis
8 stjälkar färsk timjan
Olivolja
150 g lomo eller lufttorkad skinka
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl lite åt gången. Knåda degen väl, lägg den i en skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylen 8–12 timmar.
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg en pizzasten i ugnen om du har. Kavla ut degen till en stor pizzabotten.
- Skär osten i tunna skivor, lägg dem över botten. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin, och täck hela pizzabotten med dem. Krydda med salt, strö över repad timjan och ringla eller spreja över olivolja.
- För över pizzan till pizzastenen och grädda i cirka 8 minuter. Lägg på lomo eller skinka och grädda i ytterligare 2–3 minuter tills pizzan är spröd.
Durumpizza med ricotta och körsbärstomater
Pizzadeg av det finare slaget. Att inte ha tomatsås på, utan ricotta ger ny härlig smak!
4 portioner
15 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
2 ½ dl (150 g) grovt durummjöl
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
fyllning
300 g ricottaost
500 g körsbärstomater
100 g färsk spenat
4 msk riven parmesan
till servering
Lite olivolja
Svartpeppar
Flingsalt
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durum- och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen väl, gärna på bakbord. Lägg ner degen i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i 8–12 timmar.
- Värm ugnen till 250°. Lägg gärna en pizzasten på en bakplåt och sätt in längst ner i ugnen. Slå upp degen på mjölat bakbord och tryck eller kavla ut till stora pizzabottnar. Bred ricotta över. Halvera tomaterna och fördela hälften över osten. Grädda pizzan i 8 minuter.
- Ta ut och fördela spenat och riven parmesan ovanpå. Grädda ytterligare 2–3 minuter, droppa lite olivolja över, salta och peppra och servera. Baka nästa pizza på samma vis.
LÄS MER:
Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen
Höstens godaste: Kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter