Plommon- och mandeltarte med vanilj-crème fraiche
03 nov, 2013
AvRedaktionen
Underbart god plommonpaj med läcker mandelkrämsfyllning. Du kan göra den i förväg och värma pajen försiktigt innan servering, men den är också god kall.
Annons
Tips! Vill du variera, blir det också väldigt gott att använda urkärnade körsbär i kakan.
1 stor paj (10–12 bitar)
Du behöver:
ca 10 plommon, halverade och urkärnade
Mördeg:
350 g vetemjöl (knappt 6 dl)
1 nypa salt
175 g osaltat smör
100 g florsocker (drygt 1 1/2 dl)
3 äggulor
Mandelkräm:
175 g mandel (skållad)
115 g osaltat smör
125 g socker (ca 1 1/2 dl)
3 ägg
Till servering:
5 dl crème fraiche + lite vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedare. Slå in degen i plastfolie och lägg in i kylen ca 30 minuter.
- Häll den skållade mandeln i matberedaren och kör tills mandeln är finhackad, tillsätt de övriga ingredienserna till mandelkrämen och blanda väl.
- Tryck ut mördegen i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga degen med en gaffel.
- Täck pajskalet med folie och fyll formen med torkade ärter, så pajskalet håller formen under gräddning. Förgrädda pajskalet ca 10 min, så det blir gyllenbrunt.
- Häll i mandelkrämen och lägg på plommonhalvorna. Grädda i ytterligare 30–40 minuter.
- Servera ljummen eller kall, med vispad crème fraiche smaksatt med lite äkta vaniljsocker.
Annons