Plommon- och nektarinpaj med ingefärs- och myntgrädde
8 personer
50 minuter
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor (lätt rostade)
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl kesella 10 %
1 dl crème fraiche
1 dl strösocker
100 g mandelmassa (riven)
3 färska nektariner
4 färska plommon
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk svarta kardemummakärnor (mortlade)
25 g mandelspån
några färska hallon och bigarråer (till dekoration)
Ingefärs- och myntagrädde:
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk råsocker
2 tsk finriven färsk ingefära
1 dl mynta (hackad)
Gör så här:
Blanda smör, vetemjöl, riven kokos och florsocker. Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och fyll en pajform.
Sätt ugnen på 175°. Dela och kärna ur frukten. Smält smör, strösocker, kanel och kardemumma i het stekpanna. Stek plommon och nektariner gyllene i cirka 3 minuter.
Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten med snittytan uppåt. Strö över mandelspån.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den får en gyllene färg. Dekorera med lite färska hallon och bigarråer. Vispa grädden och vänd i kesella, råsocker, mynta och den rivna ingefäran. Servera till nektarin- och plommonpajen.