Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Plommon­marmelad med vanilj och falska oliver

25 aug, 2023
AvMichelle Meadows
Recept på plommonmarmelad mad vanilj och falska oliver
Michelle Meadows
Plommonmarmelad och falska oliver av plommonkart, fauxlives, passar perfekt till en ostbricka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Plommon­marmelad med vanilj

Jättegod till ost eller på frukostmackan.

Du behöver:

1 kg plommon
1 vaniljstång
1/2 citron
1 liter syltsocker

Gör så här:

  1. Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Pressa saften från citronen. Lägg plommon, citronsaft, socker, vaniljstång och -frön i en kastrull. Koka upp och rör om så att det inte bränns. Låt koka i 15–20 minuter, skumma av om det behövs.
  2. Gör marmeladtest: lägg upp en klick marmelad på en tallrik och dra en sked igenom. Flyter marmeladen ihop behöver den koka mer, stannar skåran kvar är marmeladen färdig. Häll upp på steriliserad glasburk. Det mesta av inredningen på kolonilotten i västra Stockholm är byggt av återbrukat material, såsom växthuset av gamla fönster.
Michelle Meadows plommonmarmelad med vanilj är ett måste på ostbrickan
Michelle Meadows

Fauxlives

Lägg in plommonkart för att få falska ”oliver”. Gott tillbehör!

Du behöver:

Plommonkart lag:

2 ½ dl
Salt
9 ½ dl kallt vatten
1 ¼ dl äppelcidervinäger (gärna ofiltrerad)

Gör så här:

  1. Plocka plommonkart, rensa bort alla som är fläckiga eller skadade. Blanda lagen. Lägg karten i ste­riliserad glasburk och fyll på lag så att det täcker alla plommon.
  2. Förslut och låt stå i minst 3 månader.
Annons