Pocherad kyckling med grön och vit sparris
4 personer
Du behöver:
4 kycklingbröstfiléer
Kryddig koklag:
1 schalottenlök
1 persiljekvist
1 dl vitt vin
1 liter färdig hönsbuljong
skalen från de vita sparrisarna
Grönsaker:
1 knippe grön sparris
1 knippe vit sparris
Vattenkrassedressing:
¾ dl kryddig koklag (se recept ovan)
1 dl grädde
½ citron, rivet skal och saft
1 knippe vattenkrasse*
1 äggula
salt
färskmald svartpeppar
* Hittar du inte vattenkrasse kan du ersätta den med babyspenat.
Tillbehör:
färskpotatis
Gör så här:
Skölj den gröna sparrisen och bryt av den nedersta, trägia delen. Skölj och skala försiktigt den vita sparrisen från knoppen och neråt. Skär eventuellt av en bit av den nedersta delen om den är skadad eller träig. Spara skalen.
Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, håll varmt.
Skala och hacka schalottenlöken. Skölj persiljan. Koka upp vitt vin och buljong tillsammans med lök och persilja. Tillsätt sparrisskalen och kycklingfiléerna, låt koka på låg värme i cirka 10 minuter tills kycklingen är färdigkokt utan rosa köttsaft. Lyft ur kycklingen, sila över kokvattnet i en annan kastrull och koka den vita sparrisen i 5 minuter och den gröna sparrisen i 2 minuter. Lyft upp med hålslev, spara kokvattnet.
Reducera, koka ner, kokvattnet tills det återstår cirka ¾ dl. Tillsätt grädde, citronsaft och finrivet citronskal och koka upp. Tillsätt hälften av vattenkrassen, ta kastrullen från värmen och mixa i äggulan med en stav- mixer. Smaka av med salt och peppar.
Halvera kycklingbrösten och lägg dem ovanpå de gröna och vita sparrisarna. Häll över vattenkrassesåsen och garnera med resterande vattenkrasse. Servera med färskpotatis.
Av: Gitte Rasmussen
Foto: Christine Christianssen