Fudge med polkagris
ca 30 bitar
Tid: 25 minuter
Du behöver:
ca 100 g krossade polkagrisar
50 g smör
2 dl råsocker
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
Krossa polkagrisarna i en handduk med en stekpanna eller liknande. Ta fram en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper. Lägg smör, råsocker, strösocker och vispgrädden i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt koka till cirka 116° eller prova dig fram med ett ”kulprov” (droppa några droppar smet ner i ett glas med kallt vatten, när smeten går att forma med fingertopparna till en mjuk kula är den klar).
När smeten är färdig, kyl kastrullen i ett kallvattenbad under omrörning. Rör i polkakrosset när smeten tjocknat något, och häll sedan ut smeten på bakplåtspapperet.
Låt stelna på sval plats och skär upp i lagom stora bitar. Slå gärna in fudgen i ett papper och knyt om ett snöre.
Recept och foto: Anna Kvarnström