Pot au feu på lax med aioli
4 personer
Tid: 40 minuter
Du behöver:
700 g lax
100 g gröna bönor
1 knippe färsk lök
5 små morötter
1 stor näve bladspenat
1 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
1 paket saffran
några fänkålsfrön
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
ca 1 tsk salt
Gör så här:
Skär laxen i skinn- och benfria kuber, cirka 3 x 3 centimeter. Snoppa bönorna, skär blasten från löken och dela i klyftor. Skala morötterna och skär dem i långa stavar om de inte är väldigt späda, då kan de vara hela. Skölj spenaten. Koka upp vattnet och buljongtärningar med saffran, fänkålsfrön, lagerblad, vitpepparkorn och salt. Lägg i alla grönsaker utom spenaten. Låt de sjuda under lock i cirka 8–10 minuter tills de är al dente. Lägg i fisken och spenaten och låt det sjuda 3–4 minuter till under lock. Salta på fisken och häll upp i skålar. Servera med aioli och bröd.
Aioli
Gör den helst en dag i förväg så alla smaker hinner utvecklas och förvara i kyl.
2 ekologiska ägg
1 msk pressad citron
2 1/2 dl mild olivolja
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
nymalen vitpeppar
Gör så här:
Knäck äggen i en skål eller mixer och häll i citronsaft. Kör med stavmixer eller använd vanlig mixer medan du häller i olja, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Kör tills det tjocknar. Skala och hacka vitlöken med flingsaltet. Mosa med sidan av knivbladet så att det blir en smet. Rör i det i aiolin och smaka av med peppar.
Att dricka till:
Bourgogne Les Sétilles 2006 (nr 5657) 129 kr. Torrt och fylligt vin från Bourgogne, Frankrike. Ett klassiskt vin gjort på Chardonnaydruvan med fin rostad ekton. Fin, nyanserad smak med inslag av mineral, citrus, smör och salvia.