Potatis- och jordärtskockssoppa med renskav
17 dec, 2019
AvRedaktionen
En riktig vintervinnare! Denna potatis- och jordärtskockssoppa är len, god och full av smak. Garnera med körvel och svartpeppar.
Annons
4 portioner
Du behöver:
500 g jordärtskockor
2 potatisar
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
Smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %)
Salt och svartpeppar
Topping:
250 g tinat renskav
2 msk smör
Färsk körvel
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skala jordärtskockor och potatis och skär i bitar.
- Finhacka lök och vitlök.
- Fräs ingredienserna i smör i en tjockbottnad kastrull.
- Häll över vinet och låt koka ihop en minut.
- Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna.
- Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.
- Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav.
- Tillsätt grädden och värm.
- Smaka av med salt och peppar.
- Fräs renskavet i smör tills det blir riktigt knaprigt.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Strimla fint med kniv.
- Strössla soppan med renskav, garnera med körvel och svartpeppar.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons