Potatisgratäng med karljohansvamp
8 personer
Tid: 2 1/2 timme
Du behöver:
40 g torkad svamp (helst karljohan)
1 1/2 kg potatis
smör och olivolja
250 g champinjoner (skivade)
2 vitlöksklyftor (krossade)
2 tsk timjan (hackad)
4 1/2 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
Gör så här:
Blötlägg den torkade svampen i 3 dl kokande vatten tills den mjuknat. Skala under tiden potatis och skär i supertunna skivor, helst med en mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt vatten för att undvika missfärgning.
Lägg en klick smör och 1 msk olivolja i en traktörpanna och fräs champinjoner, vitlök och timjan tills de mjuknar. Häll av den torkade svampen i ett durkslag, men spara spadet. Grovhacka svampen och häll den i pannan och låt fräsa i ytterligare några minuter. Salta och peppra.
Smöra en ugnsfast form och varva potatis och svampröra i den. Häll över grönsaksbuljong samt det sparade spadet. Lägg på smörklickar och grädda i ugnen på 190° tills potatisen är mjuk och ytan gyllene.