Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Potatisgratäng med karljohansvamp

24 feb, 2014
AvRedaktionen
Torkad karljohansvamp är en umamibomb som ger härliga smakexplosioner i den här potatisgratängen! Servera med kött eller kyckling.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Potatisgratäng med karljohansvamp.
Potatisgratäng med karljohansvamp.

8 personer

Tid: 2 1/2 timme

Du behöver:

40 g torkad svamp (helst karljohan)

1 1/2 kg potatis

smör och olivolja

250 g champinjoner (skivade)

2 vitlöksklyftor (krossade)

2 tsk timjan (hackad)

4 1/2 dl grönsaksbuljong

salt och peppar

Gör så här:

Blötlägg den torkade svampen i 3 dl kokande vatten tills den mjuknat. Skala under tiden potatis och skär i supertunna skivor, helst med en mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt vatten för att undvika missfärgning.

Lägg en klick smör och 1 msk olivolja i en traktörpanna och fräs champinjoner, vitlök och timjan tills de mjuknar. Häll av den torkade svampen i ett durkslag, men spara spadet. Grovhacka svampen och häll den i pannan och låt fräsa i ytterligare några minuter. Salta och peppra.

Smöra en ugnsfast form och varva potatis och svampröra i den. Häll över grönsaksbuljong samt det sparade spadet. Lägg på smörklickar och grädda i ugnen på 190°  tills potatisen är mjuk och ytan gyllene.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons