Potatis- och purjolökssoppa med saffran
Potatis- och purjolökssoppa med saffran (Crème Vichyssoise)
500 g mjölig potatis
2 purjolökar (endast vita delen)
2 msk smör
1 liter vatten
1 hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
färsk timjan till servering
Gör så här: Skala potatisen skär i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentligt och skär den sedan i centimeterstora skivor. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och vispa ner crème fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Servera med ett par kvistar färsk timjan.