Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Potatis- och purjolökssoppa med saffran

12 nov, 2015
AvRedaktionen
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Karin Högbergs recept på potatis- och purjolökssoppa med saffran.
Karin Högbergs recept på potatis- och purjolökssoppa med saffran.

Potatis- och purjolökssoppa med saffran (Crème Vichyssoise)

500 g mjölig potatis

2 purjolökar (endast vita delen)

2 msk smör

1 liter vatten

1 hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning

1 kuvert saffran

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

salt och svartpeppar

färsk timjan till servering

Gör så här: Skala potatisen skär i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentligt och skär den sedan i centimeterstora skivor. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och vispa ner crème fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Servera med ett par kvistar färsk timjan.

Klicka här för att besöka Karins blogg >>

Karin Högbergs recept på potatis- och purjolökssoppa med saffran.
Karin Högbergs recept på potatis- och purjolökssoppa med saffran.
Annons