Potatispizza med crème fraiche och rom
17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Man kan inte inte få nog av pizza så därför kan den behöva varieras ibland. Testa då den här lyxiga potatispizzan med crème fraiche och löjrom, den är svårslagen!
Annons
Potatispizza med crème fraiche och rom
Vill du lyxa till det ordentligt är löjrom löjligt gott på pizza!
4 portioner
Du behöver:
15 g jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
4 dl (280 g) vetemjöl, gärna Tipo 00
Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 äggula
1 krm malen muskot
Salt och svartpeppar
250 g potatis
3 msk olivolja till pensling
Till servering:
1 rödlök
100 g rom, stenbits-eller löjrom
1 dl crème fraiche
1 knippe färsk dill
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt olja, socker och salt och blanda väl. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta sedan degen grundligt i 5–10 minuter, gärna i degblandare. Degen ska bli elastisk och glansig.
- Täck skålen med deg med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter. Värm ugnen till 250° varmluft. Värm upp två bakplåtar i ugnen.
- Slå upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla eller tryck ut degarna till 2 stora pizzabottnar. Lägg dem på varsitt stycke bakplåtspapper.
- Blanda crème fraiche med äggulan i en bunke. Krydda med muskot, salt och peppar och fördela röran över pizzabottnarna. Skölj potatisarna och skär i tunna skivor, gärna på mandolin.
- Fördela potatisskivorna över pizzorna. Droppa lite olivolja över och dra över pizzorna på bakplåtspapper till varsin het plåt. Grädda i ugnen 8–10 minuter, tills pizzorna är genombakade och spröda i kanterna.
- Skala och skiva löken tunt. Strö löken över de varma pizzorna. Klicka ut rom och crème fraiche och strö dill över pizzorna. Servera genast.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons