Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Potatispizza med tryffelkräm

11 dec, 2024
AvLine Holt Nielsen
Recept på potatispizza med tryffelkräm
Betina Hastoft
Allt som behövs för att få pizzan att kännas lite lyxigare är tryffelkräm och tunt skivad potatis. Som handen i handsken en lat dag i soffan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsåsBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsås

Potatispizza med tryffelkräm

Potatispizza med krämig svampfyllning och tryffelsmak.

Svårslaget god potatispizza med tryffelkräm
Betina Hastoft
Annons

3 pizzor

Tid: 30 minuter + tid för jäsning

Du behöver:

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
50 g durumvetemjöl
275 g vetemjöl, gärna Tipo 00

Fyllning:

2 potatisar (ca 150 g totalt)
150 g champinjoner
1 liten gul lök
2 kvistar färsk rosmarin
Smör till stekning
1 msk tryffelolja
Salt och peppar
100 g riven mozzarella
50 g rucola
40 g hyvlad parmesan i flagor

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i vattnet, rör om tills den löst sig. Tillsätt olja, salt, durumvetemjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen 10–15 minuter, gärna i maskin. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget. Dela degen i tre bollar, täck med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  2. Fyllning: Skär potatisarna i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i 15 minuter och torka dem noggrant. Skär champinjonerna i mindre bitar och grovhacka löken. Fräs svamp, lök och rosmarin mjukt i smör på medelvärme i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen så det blir en slät puré. Tillsätt tryffelolja, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 250°. Tryck ut degen till cirklar, och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Bred svamppuré på pizzabottnarna, strö över mozzarella och lägg på potatisskivorna. Grädda pizzorna en åt gången i ugnen i cirka 10 minuter. Servera med rucola, hyvlad parmesan och lite extra tryffelolja.

Foto: Betina Hastoft

Annons