Primörpaj med fetaost och lufttorkad skinka
1 paj, ca 4–5 personer
Tid: 45 minuter + 30 minuter i frys
Du behöver:
100 g smör
2 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 äggula
1–2 msk vatten
Fyllning:
1 knippe späda morötter
1 knippe sparris
15 cm purjolök
200 g fetaost
lite finhackad dill
Äggstanning:
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
sallad
lufttorkad skinka (t ex parma)
Gör så här:
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt äggulan och därefter vattnet, lite i taget och arbeta samman tills du ser att degen går ihop.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och ställ in det i frysen cirka 20–30 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med folie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet i ugnen cirka 10– 15 minuter.
Koka morötterna i lättsaltat vatten cirka 5 minuter eller tills de känns mjuka. Koka med sparrisen de sista minuterna. Häll av vattnet och låt svalna. Dela eventuellt de större morötterna på längden. Strimla purjolöken. Fördela purjolök, morötter, sparris, fetaost och dill över pajdegen.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över. Grädda pajen i mitten av ugn en cirka 20–30 minuter, tills pajen är gyllene och har ”stannat”. Servera med sallad och lufttorkad skinka.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner