Primörsallad med färskpotatis
6 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
800 g–1 kg färskpotatis
1 knippe (ca 12 sparrisar) färska, gröna sparrisar
12 cocktailtomater (halverade)
1 liten rödlök (tunt skuren i ringar, gärna mandolin, lagd i kallt vatten)
12 bondbönsskidor (förvällda, rensade)
2 dl blandade färska kryddor (t ex timjan, oregano och basilika)
Dressing:
1 tsk fänkålsfrön (rostade i torr panna)
1/2 tsk kumminfrön (rostade i torr panna)
1 dl olivolja
1/2 msk fransk senap
2 msk sherryvinäger
Gör så här:
Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 15 minuter. Häll över kokvattnet i en annan kastrull till sparrisen, och låt potatisen
ånga av. Halvera potatisarna. Bryt av den hårda delen av sparrisen och dela dem på mitten, koka i potatisvattnet ca 2 minuter, de ska fortfarande vara krispiga. Häll av vattnet.
Stöt de rostade kryddorna i en mortel, blanda tillsammans med resten av dressingen och häll över potatisen medan de fortfarande är ljumna. Vänd runt så att allt blandar sig. Låt stå några minuter så att smakerna hinner sätta sig. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp rödlöken ur vattnet och klappa den torr. Blanda i resten av ingredienserna, även löken, spara en nypa örter.
Servera på ett stort fat och toppa med de färska örterna.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull