Semla i glas – så gör du årets trendigaste dessert
05 feb, 2025
AvRedaktionen ELLE
Årets hetaste desserttrend är här – prinsess-semlan i glas! Otroligt söt och otroligt enkel att göra!
Annons
Prinsess-semla i glas
En hybrid av årets hetaste desserttrend: prinsesstårta i glas, men här med smak av en semla. Semla i glas, helt enkelt!
Annons
Du behöver:
3 färdiga semmelbullar
Vill du baka egna semmelbullar – använd det här receptet på klassiska semmelbullar (receptet ger 12 stycken, frys in resten).
Fyllning:
200 g mandelmassa
1/2 dl vatten
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
5 dl vispgrädde
Topping:
1 förpackning vit marsipanlock
6 marsipanrosor
Florsocker
Gör så här:
- Riv mandelmassan grovt. Blanda ut den med lite vatten i taget, rör om tills du får en slät kräm. Stöt kardemumman i en mortel och blanda ner den och florsocker, vaniljsocker och salt i krämen och rör om. Klicka upp krämen i en spritspåse.
- Vispa grädden och lägg även den i en spritspåse.
- Stansa ut lock som passar till glas eller dessertskålar ur marsipanen.
- Montering: Riv småbitar av semmelbullarna (tänk på att desserten ska kunna gå att äta med sked) och lägg i botten på ett glas eller en coupe. Spritsa ett lager mandelfyllning ovanpå. Avsluta med att spritsa ett lager vispad grädde. Lägg på marsipanlocket och toppa med en marsipanros. Spritsa lite mandelfyllning på locket om det är svårt att få rosen att fästa. Pudra över florsocker och servera.
Styling: Louisa Lorang
Foto: Columbus Leth
Annons