Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Semla i glas – så gör du årets trendigaste dessert

05 feb, 2025
AvRedaktionen ELLE
Semla i glas – så gör du årets trendigaste dessert
Årets hetaste desserttrend är här – prinsess-semlan i glas! Otroligt söt och otroligt enkel att göra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Prinsess-semla i glas

En hybrid av årets hetaste desserttrend: prinsesstårta i glas, men här med smak av en semla. Semla i glas, helt enkelt!

Annons

Du behöver:

3 färdiga semmelbullar

Vill du baka egna semmelbullar – använd det här receptet på klassiska semmelbullar (receptet ger 12 stycken, frys in resten).

Fyllning:

200 g mandelmassa
1/2 dl vatten
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
5 dl vispgrädde

Topping:

1 förpackning vit marsipanlock
6 marsipanrosor
Florsocker

Gör så här:

  1. Riv mandelmassan grovt. Blanda ut den med lite vatten i taget, rör om tills du får en slät kräm. Stöt kardemumman i en mortel och blanda ner den och florsocker, vaniljsocker och salt i krämen och rör om. Klicka upp krämen i en spritspåse.
  2. Vispa grädden och lägg även den i en spritspåse.
  3. Stansa ut lock som passar till glas eller dessertskålar ur marsipanen.
  4. Montering: Riv småbitar av semmelbullarna (tänk på att desserten ska kunna gå att äta med sked) och lägg i botten på ett glas eller en coupe. Spritsa ett lager mandelfyllning ovanpå. Avsluta med att spritsa ett lager vispad grädde. Lägg på marsipanlocket och toppa med en marsipanros. Spritsa lite mandelfyllning på locket om det är svårt att få rosen att fästa. Pudra över florsocker och servera.

Styling: Louisa Lorang
Foto: Columbus Leth

Annons