Proteinrika matmuffins med keso
Keso är naturligt proteinrikt tack vare den pastöriserade mjölken. Här är två mättande och goda recept opå matmuffins som fungerar lika bra till frukost som under eftermiddagen när energin börjar dala.
1. Matmuffins med het chilismak
Matiga muffins att bjuda på under helgbrunchen. Lika goda att äta som de är som med en klick smör eller färskost.
6 st muffins
Du behöver:
250 g keso, till exempel Keso Supermini 0,2%
2 ägg
1 dl mjölk
100 g smör, smält
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
1⁄2 msk chipotlepasta
1 krm rökt paprikapulver
1⁄2 dl riven cheddarost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa upp äggen i en annan bunke.
4. Vispa ner mjölk, smör, cottage cheese, chipotlepasta och paprikapulver i äggen.
5. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
6. Fördela i stora muffinsformar och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
2. Matmuffins med sötpotatis och spenat
Söta och krämiga muffins fulla av nyttigheter!
12 st muffins
Du behöver:
1 dl keso, till exempel Keso Supermini 0,2 %
400 g sötpotatis
2 msk flytande matfett
4 ägg
60 g babyspenat
2 dl riven ost
4 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk pumpakärnor
1⁄2 tsk rökt paprikapulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och finriv sötpotatis och lägg i en bunke.
3. Tillsätt matfett, ägg, cottage cheese, spenat och hälften av osten. Spara eventuellt lite spenat till garnering.
4. Rör ner mjöl, bakpulver och salt.
5. Fördela smeten i muffinsformar. Strö över resten av osten, pumpakärnor och paprikapulver.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna under handduk.