Pulled pork-macka med picklad rödlök
Tid: 10 minuter
2 portioner
Du behöver:
2 skivor Pågen Surdegsbröd KärnSund
salladsblad, t ex romansallad
ca 1 1/2 dl färdig pulled pork (se recept nedan)
picklad rödlök (se recept nedan)
Gör så här:
Rosta brödskivorna och lägg på salladsblad.
Fördela köttet över salladen och toppa med picklad rödlök.
Pulled pork
Tid: ca 5 timmar
ca 6 port
Du behöver:
1 kg benfri fläskkarré eller picnicbog
1 gul lök, skalad och klyftad
3 vitlöksklyftor, skalade och skivade
1 äpple, skalat, urkärnat och klyftat
1/2 dl ketchup
1/4 dl tomatpuré
1/4 dl mörk sirap
1 msk chipotlepasta (finns i texmexhyllan i välsorterade livsmedelsbutiker)
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
saft av 1/2 citron
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop ketchup, tomatpuré, sirap, chipotlepasta, spiskummin, koriander, paprikapulver och citronsaft. Salta och peppra köttet ordentligt runtom och lägg ner det i en gryta. Fördela lök, vitlök och äpple runt om.
Häll ketchupblandningen över köttet. Lägg på locket och sätt in i nedre delen av ugnen.
Stek köttet i 4-5 timmar, det är klart när det lätt faller isär.
Finfördela köttet genom att dra isär det med två gafflar. Servera på bröd.
Picklad rödlök
1 burk
Tid: 1 timme
Du behöver:
2 rödlökar
2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 dl strösocker
1/2 dl salt
ev en äppelskiva
Gör så här:
Koka under omrörning upp ättiksprit, vatten, socker och salt. Låt den svalna.
Skala löken och ta även bort det översta lagret. Skär den i tunna skivor och lägg i en glasburk.
Häll lagen över löken så att det täcker. Lägg eventuellt en äppelskiva överst så att löken inte flyter upp. Sätt på locket. Låt stå minst en timme men gärna till nästa dag i kylskåp.
Foto och recept: Pågen