Pumpasoppa med rosmarin-gratinerad fetaost
4 personer
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
1,2 kg pumpa
2 gula lökar
1 skvätt olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 liter kycklingbuljong
250 g fetaost
2 kvistar rosmarin
1 skvätt olivolja
färskmald svartpeppar
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk lönnsirap
ev lite salt
saften från 1 pressad lime
1 dl rostade pumpakärnor
1 kruka timjan
Gör så här:
Skär bort skalet på pumpan och dela i portionsstora bitar. Hacka löken. Värm oljan i en stor kastrull och fräs löken med kryddorna några minuter tills löken mjuknat något och kryddorna doftar. Häll i pumpabitarna och vänd runt ett par gånger. Häll i kycklingbuljongen och koka upp. Förbered fetaosten under tiden. Sätt ugnen på 200°. Smula osten på en bakpappersklädd plåt. Plocka rosmarinen från kvistarna och strö över osten. Ringla lite olivolja över och blanda runt allt. Dra ett varv med pepparkvarnen. Rosta i ugnen cirka 10 min eller tills fetan fått lite färg.
Sjud soppan på låg värme under lock tills pumpan blivit mjuk. Mixa med stavmixer och sätt tillbaka på plattan. Häll över grädden och sirapen och håll varmt. Smaka av med salt, lime och peppar. Servera i portionsskålar och strö över fetaosten och pumpakärnorna. Toppa med färsk timjan.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull