Lyxig Quiche Lorraine med serranoskinka
Perfekt på en buffé, som lyxig lunch eller lättare middag. Servera alltid med en krispig sallad.
6 personer
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 schalottenlök
100 g serranoskinka
olja, till stekning
2 stjälkar timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
3 dl riven smakrik ost
5 körsbärstomater
Gör så här:
Nyp ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen med gaffel och låt stå i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. Skala och finhacka lök. Skär skinkan i strimlor. Fräs i olja i stekpanna. Krydda med riven timjan, salt och peppar, ta från värmen. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Ta ut pajen, sänk värmen till 200°. Lägg skinkblandning och ost i pajformen. Häll över äggstanningen. Lägg på halverade tomater. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. Lägg folie över om pajen börjar bli för brun på toppen.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth