Så gör du en fransk Quiche au saumon fumé
12 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Quiche au saumon fumé – en fransk paj med rökt lax och kapris. Gör den till middag och spara en bit till lunch, den är minst lika god att äta dagen efter!
Annons
Quiche au saumon fumé
Klassikern quiche är i originalform med rökt skinka, men ibland görs den även med rökt lax – supergott!
4 portioner
Du behöver:
200 g vetemjöl
1 tsk salt
100 g kallt smör
1 äggula
Fyllning:
5 ägg
1 dl standardmjölk
Salt och svartpeppar
200 g rökt lax, varm- eller kallrökt
1 handfull färsk dill
2 msk kapris
Till servering:
125 g grönsallad
½ citron
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Blanda mjöl och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och smula ihop det med mjölet. Tillsätt äggulan och rör ihop med en gaffel. Tillsätt 1 msk vatten om degen inte blir smidig.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä sedan en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen. Pricka botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
- Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till fyllningen. Häll ner i den förgräddade pajbotten. Skär laxen i mindre bitar och hacka dillen fint. Fördela de rökta laxbitarna över pajen och strö kapris och dill över. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera pajen med grönsallad som vänds ihop med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann
Annons