Quinoa med köttbullar i kryddig tomatsås
4 portioner
Köttbullar:
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk grov senap
1 msk ströbröd
1 handfull färsk oregano
Salt och nymalen svartpeppar
Olja till stekning
Tomatsås:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
100 g morötter
1 röd paprika
Olja till stekning
680 ml passerade tomater, gärna på flaska
1 ½ dl grönsaksbuljong (gjord på tärning + vatten)
½ knippe färsk basilika
1 msk grov senap
½ tsk stött chilipulver
1 tsk strösocker
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Färsk basilika
Till servering:
Quinoa
50 g riven parmesan
Gör så här:
1. Skölj quinoan ordentligt under varmt rinnande vatten. Det är för att få bort en del av bitterämnet.
2. Koka sedan ca 350 g quinoa i vatten och lite salt enligt anvisning på förpackningen. Det tar 15–20 minuter.
3. Blanda färsen med ägg, senap och ströbröd.
4. Hacka oregano och blanda ner i färsen.
5. Krydda med salt och peppar och forma sedan till små köttbullar.
6. Stek dem gyllene i en stekpanna med olja.
Gör såsen:
7. Skala och hacka lök och vitlök fint.
8. Skala morötterna och skär dem och paprika i små tärningar.
9. Fräs lök, vitlök, morötter och paprika i olja i en kastrull i 2–3 minuter.
10. Tillsätt passerade tomater, buljong, grovhackad basilika, senap, chili, socker, salt och peppar och låt såsen småkoka under lock i 15–20 minuter.
11. Lägg ner köttbullarna i såsen mot slutet så de blir genomvarma. Smaka av med salt och peppar.
12. Servera tomatsås med köttbullar och quinoa. Toppa med färsk basilika och rikligt med riven parmesan.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Köttbullar med tranbär och portvin