Quinoagröt med banan, bär och nötter
Havregrynsgröt är ren riktig klassiker till frukost, men har du testat att göra quinoagröt? Utöver protein innehåller den nyttiga örten (ja, quinoa är faktiskt en ört) även höga halter kostfibrer, låg andel mättat fett och är helt glutenfri.
Man kan både göra gröt på quinoaflingor (lite snabbare) och vanlig quinoa (lite långsammare). Här kommer två recept, som går att variera med olika kryddor, toppings och tillbehör efter dina egna smakpreferenser. Bara fantasin sätter gränser!
1. Quinoagröt med quinoaflingor:
1 portion
Tid: 5 minuter
Ingredienser:
1 dl quinoaflingor
2,5 dl vatten
1 tsk linfrö
1 tsk solroskärnor
1 tsk pumpakärnor
en nypa salt
Topping:
banan
blåbär eller hallon
hackade valnötter eller hasselnötter
havremjölk eller sojamjölk
Gör så här:
- Blanda flingor, frön, vatten och salt i en kastrull. Koka ca 5 minuter.
- Servera med banan, bär, nötter och valfri mjölk.
2. Quinoagröt med hel quinoa
1 portion
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
1 dl quinoa, valfri färg
1,5 dl vatten
1,5 dl kokosmjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kardemumma
en nypa salt
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser i en kastrull.
- Rör om och sänk sedan värmen och låt gröten sjuda under lock i 20 minuter.
- Tillsätt mer vatten om det behövs, quinoan ska bli riktigt mjuk.
- Servera med banan, bär, nötter och valfri mjölk.