Quorn börjar klimatberäkna sina recept
Att äta vegetariskt en eller flera gånger i veckan är både bra för hälsan och miljön. Visste du till exempel att nästan 80 procent av all jordbruksmark används till boskapsuppfödning? Mycket av marken skulle istället kunna användas för grödor till människors kost.
Påverka klimatet från ditt eget kök
För att visa konsumenter hur enkelt det är att påverka klimatet från sitt eget kök har Quorn börjat att klimatberäkna sina recept.
– Vi vill göra vardagsmatens effekter på klimatet mer synliga och börjar med recepten i Sverige som första marknad då det finns en hög medvetenhet och stort intresse här för hållbarhetsfrågor, säger Louise Needham, miljö- och hållbarhetschef för Quorn Foods.
De klimatberäknade recepten har tagits fram av RISE, Research Institutes of Sweden, på uppdrag av Quorn Foods. Recepten är särskilt inriktade på vardagsmat och det är lätt att jämföra skillnad på klimatpåverkan i valet att laga med till exempel kött eller med Quorn.
– Med tanke på att boskap orsakar större klimatpåverkan än transporter i dag, så finns det mycket vi kan göra för klimatet genom att förändra våra matval och laga mer klimatsmart mat även när det är stressigt i vardagen. Det hoppas vi att våra klimatberäknade recept kan inspirera till, säger Louise Needham.
Jessica Frejs klimatberäknade gryta
I samband med att Quorn har börjat klimatberäkna sina recept har Jessica Frej tagit fram en galet god Quorn-gryta med dragonsås.
– Jag äter allt, älskar mat och vill inte begränsa mig. Jag är dock väldigt noga med att inte ”slentrianäta” kött på grund av miljöskäl. I vardagen blir det mest vego för att det är enkelt, berättar Jessica.
Klimatavtrycket för Jessicas recept är 0,47 kg CO2e per portion. Om receptet hade tillagats med kyckling i stället för Quorn hade avtrycket varit 0,53 kg CO2e. Det rekommenderade dagliga klimatavtrycket för mat per person är 2,5 kg CO2e.