Rabarberkompott med vaniljkräm
16 mar, 2020
AvRedaktionen
En sötsyrlig efterrätt med vårsmaker. Denna rabarberkompott med vaniljkräm är en ny favorit!
Annons
4–6 portioner
Rabarberkompott:
250 g rabarber
½ vaniljstång
1 ¼ dl (125 g) strösocker
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 ägg
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
½ ekologisk citron
3 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
Till servering:
1 dl vispgrädde
3 dl kanderade nötter
Garnering:
Ätbara örter eller blommor
Gör så här:
- Ansa rabarbern och skär i mindre bitar.
- Snitta upp vaniljstången.
- Koka försiktigt upp rabarber, vaniljfrön, den urskrapade vaniljstången och socker i en kastrull tills rabarbern är helt mjuk.
- Ta bort vaniljstången, låt kompotten svalna, ställ kallt.
- Snitta upp vaniljstången till vaniljkrämen och skrapa ur fröna.
- Vispa upp ägg, socker, vaniljfrön och majsstärkelse i en kastrull.
- Riv citronskalet fint och blanda ner.
- Tillsätt mjölk, rör runt och koka försiktigt upp under konstant vispning.
- Låt småkoka under omrörning tills krämen är tjock.
- Häll upp i en skål och ställ krämen på kylning.
- Vispa upp grädden och vänd ner i krämen när den kallnat helt.
- Varva kompott, kanderade nötter och vaniljkräm i glas.
- Vispa upp grädden och klicka ovanpå.
- Garnera med ätliga blad.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons