Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rabarberkompott med vaniljkräm

16 mar, 2020
AvRedaktionen
Recept på rabarberkompott med vaniljkräm
En sötsyrlig efterrätt med vårsmaker. Denna rabarberkompott med vaniljkräm är en ny favorit!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4–6 portioner

Rabarberkompott:

250 g rabarber

½ vaniljstång

1 ¼ dl (125 g) strösocker

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 ägg

2 msk strösocker

2 msk majsstärkelse

½ ekologisk citron

3 ½ dl mjölk

1 ½ dl vispgrädde

Till servering:

1 dl vispgrädde

3 dl kanderade nötter

Garnering:

Ätbara örter eller blommor

Gör så här:

  1. Ansa rabarbern och skär i mindre bitar.
  2. Snitta upp vaniljstången.
  3. Koka försiktigt upp rabarber, vaniljfrön, den urskrapade vaniljstången och socker i en kastrull tills rabarbern är helt mjuk.
  4. Ta bort vaniljstången, låt kompotten svalna, ställ kallt.
  5. Snitta upp vaniljstången till vaniljkrämen och skrapa ur fröna.
  6. Vispa upp ägg, socker, vaniljfrön och majsstärkelse i en kastrull.
  7. Riv citronskalet fint och blanda ner.
  8. Tillsätt mjölk, rör runt och koka försiktigt upp under konstant vispning.
  9. Låt småkoka under omrörning tills krämen är tjock.
  10. Häll upp i en skål och ställ krämen på kylning.
  11. Vispa upp grädden och vänd ner i krämen när den kallnat helt.
  12. Varva kompott, kanderade nötter och vaniljkräm i glas.
  13. Vispa upp grädden och klicka ovanpå.
  14. Garnera med ätliga blad.
Recept på rabarberkompott med vaniljkräm
Rabarberkompott med vaniljkräm.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft

LÄS MER:

Rabarberpaj med vaniljkräm och pistaschnötter

Chokladkaka med hallon och rabarbergrädde

Annons