Rabarbersufflé med pistaschglass
Rabarbersufflé
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
150 g putsad och skivad rabarber
9 msk strösocker
2 msk koncentrerad rabarbersaft
2 tsk potatismjöl
1 tsk pressad citronsaft
2 äggvitor
1 msk smör
Gör så här:
Smält smöret. Pensla insidan av fyra ugnsfasta formar som rymmer 1 1/2 dl. Pudra dem sedan med 2 msk av strösockret. Ställ dem i kylen. Koka rabarbern med 3 msk av strösockret och rabarbersaften tills rabarbern blivit mjuk. Mixa den till en puré. Blanda potatismjölet med lite vatten och rör ned i rabarberpurén. Koka upp och rör om tills purén tjocknat ordentligt, cirka 3–5 minuter. Låt svalna.
Vispa äggvitorna med citronsaften med elvisp i en ren skål. När vitorna blivit pösiga, tillsätt 1 msk socker och fortsätt vispa. Tillsätt ytterligare en matsked socker. Vispa tills marängen blivit hård – du ska kunna vända bunken upp och ned utan att marängen rinner ut. Vänd ned en tredjedel av marängen i rabarberpurén. Vänd sedan försiktigt ned purén i marängen. Fyll på ugnsformarna till kanten, dra med en palett eller en kniv för att släta till ytan. Dra med fingret längst kanterna på formen för att få dem rena.
Grädda i 12–15 minuter. Suffléerna ska ha stigit och fått fin färg. Servera genast, tillsammans med glass.
Pistaschglass
Egen glass smakar så mycket mer och är väl värd mödan att göra själv. Den här pistaschglassen är god att servera till rabarbersufflén, men också härlig till en frisk fruktsallad fylld med pigga citrusfrukter.
4 personer
Tid: 30 minuter + 4 timmar i frysen
100 g osaltade skalade pistaschnötter
2 1/2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vispgrädde
40 g + 75 g socker
5 äggulor
Grovhacka nötterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt blandningen få dra i cirka15 minuter. Sila av gräddblandningen och ställ sedan åt sidan.
Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Ställ åt sidan. Vispa äggulorna fluffigt med 75 g socker. Hetta upp gräddblandningen igen, häll en slev av den i äggvispet under omrörning.
Häll sedan över smeten i kastrullen med gräddblandningen. Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Om du har tid får smeten gärna stå och svälla i kylen några timmar. Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 timmar innan servering. Utan glassmaskin – frys den och rör om då och då tills den fått rätt konsistens.
Av: Lotten Sundgren
Foto: Lina Östling