Rabarbertarte med maräng
15 mar, 2022
AvTimm Vladimir
Längtar du efter varma sommarkvällar så är det denna rabarbertarte med maräng som för tankarna just dit.
Annons
Rabarbertarte med maräng
Vacker och läcker tarte med smak av vår!
4 portioner
Du behöver:
175 g (3 dl) vetemjöl
100 g smör
1 nypa flingsalt
40 g (2/3 dl) florsocker
2 äggulor
Fyllning:
350 g rabarber
60 g (1 dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
10 g (drygt 1 msk) majsstärkelse
Maräng:
2 äggvitor
1 nypa salt
85 g (1 dl) strösocker
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, smör, salt och florsocker i en matberedare. Lägg degen i en skål och arbeta snabbt ner äggulorna.
- Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Klä en smord kakform, ca 25 cm i diameter eller 20x20 cm, med deg, skär av kanten så den blir jämn. Låt vila i kylen i 30 minuter.
- Värm ugnen till 180°. Pricka botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter. Skölj rabarbern och skär i 1 cm stora bitar. Vänd rabarbern i en blandning av florsocker, vaniljsocker och majsstärkelse. Fördela på botten och grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills rabarbern är mjuk. Låt svalna på ugnsgaller.
- Vispa äggvitorna styva med salt. Tillsätt socker och vispa tills sockret helt lösts upp och marängen är blank och styv. Fördela marängen ovanpå tarten i ett jämnt lager och grädda under grillelement i ugnen eller bränn med gasbrännare tills marängen tagit fin färg. Servera ljummen.
Foto: Columbus Leth
Annons