Rådjur med svartrot och päron i paket
6 personer
Tid: 1 timme
Du behöver:
3 tjocka svartrötter (à 100 g)
2 msk citronsaft
1 tsk enbär
1 tsk korianderfrön
Salt och svartpeppar
3 msk honung
1 1/2 dl torrt vitt vin
7 cl päronsaft
6 rådjursfiléer (à ca 125 g)
80 g smör
2 msk olivolja
2 små, fasta päron (t ex Conference)
36 kalamataoliver (urkärnade)
18 valnötskärnor (halverade)
6 små stjälkar rosmarin
Hibiskussalt
Gör så här:
Koka upp saltat vatten. Skala svart-rötterna (använd handskar!). Skär av ändarna. Lägg ner svartrötterna i det kokande vattnet, tillsätt citronsaften. Koka på mellanvärme i 12–15 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av.
Koka under tiden upp enbär, koriander och 1 tsk grovmalen peppar med honung, vin och päronsaft, salta något. Salta och peppra rådjursfiléerna. Värm 20 g smör och olja i en stekpanna och stek filéerna hastigt till en fin yta. Ta filéerna ur pannan. Häll i enbärskoket i pannan och vispa samman med stekskyn från köttet.
Sätt ugnen på 185°. Dela svartrötterna på mitten och därefter i fyra bitar (på längden). Skär päronen i 12 stavar vardera. Skär bort kärnhuset. Placera 4 svartrotsbitar, 4 päronstavar, 6 oliver och 6 valnötshälfter i mitten av var sitt bakplåtspapper. Placera 1 rådjursfilé, 1 rosmarinstjälk och 10 g smör över varje paket. Häll 3 msk av det vispade spadet i pannan över vardera bit, samla ihop pappret till ett litet paket och knyt ihop med steksnöre. Placera paketen på en plåt. Grädda paketen i 15–20 minuter långt ner i ugnen, kolla köttets stekgrad så du får som du vill ha det. Vid servering, krydda med lite hibiskussalt.