Rådjursfilé med pytt, pepparrot och blandsvamp
4 personer
Tid: 30–40 minuter
Du behöver:
800 g–1 kg rådjursfilé
svartpeppar från kvarn
6 stora potatisar
4 morötter
1 purjolök
2 gula lökar
1 dl olivolja
2–3 msk smör
300–400 g blandsvamp (eller din egen favoritsvamp)
2 dl svarta kalamataoliver (eller andra smakrika svarta oliver)
salt
1 knippe krusbladig persilja
1 dl färskriven pepparrot
ev 1 äggula per person
Gör så här:
Putsa och peppra filén runt om, lägg åt sidan. Skala potatis och morötter och skär i bitar. Skär purjolök ganska grovt. Skala och skär den gula löken i mindre bitar. Värm olja och 1 msk smör på medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i potatisen och morötterna och stek dem, rör om nästan hela tiden så att de inte bränns. Lägg i svamp, skuren i mindre bitar, samt lök när rotsakerna nästan är färdigstekta. Tillsätt sedan purjolök och slutligen oliver. Salta och peppra. Håll varmt. Stek filén hastigt runt om i smör ca 4–6 minuter för en rosa kärna, lite längre om den ska vara genomstekt. Salta. Servera med grovt hackad persilja och riven pepparrot, eventuellt hopblandad med en äggula.
Av: Anna Ranung
Foto: Per Ranung