Rågbröd med apelsin och sirap
11 dec, 2019
AvRedaktionen
Baka ett juligt matbröd! Detta rågbröd med apelsin och sirap är en ny vinterfavorit. Bröden håller i sig i 6-10 dagar.
Annons
3 bröd
Rågbröd:
1 liter apelsinjuice
100 g jäst
1 dl solrosfrö
2 tsk salt
3 dl baksirap
3 dl rågmjöl
3 dl lantbrödsmjöl
12 dl vetemjöl
3 dl havrekli
Sirapsglace:
1 dl sirap
½ dl vatten
Gör så här:
- Värm juicen fingervarm i en kastrull.
- Häll över juicen i en stor bunke.
- Smula ner och rör ut jästen.
- Hacka solrosfröna och blanda ner i juicen med salt, sirap, de tre olika mjölsorterna samt havrekli.
- Arbeta degen smidig och fördela i tre smorda avlånga brödformar.
- Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Värm ugnen till 150° varmluft.
- Grädda bröden i ugnen i ca 1 timme.
- Blanda sirap och vatten i en skål.
- Ta ut bröden från ugnen och pensla dem med sirapsglace.
- Grädda klart i ytterligare 30 minuter.
- Låt bröden svalna på ett ugnsgaller.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
LÄS MER:
Annons