Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rågbröd med apelsin och sirap

11 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på rågbröd med apelsin och sirap
Baka ett juligt matbröd! Detta rågbröd med apelsin och sirap är en ny vinterfavorit. Bröden håller i sig i 6-10 dagar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

3 bröd

Rågbröd:

1 liter apelsinjuice

100 g jäst

1 dl solrosfrö

2 tsk salt

3 dl baksirap

3 dl rågmjöl

3 dl lantbrödsmjöl

12 dl vetemjöl

3 dl havrekli

Sirapsglace:

1 dl sirap

½ dl vatten

Gör så här:

  1. Värm juicen fingervarm i en kastrull.
  2. Häll över juicen i en stor bunke.
  3. Smula ner och rör ut jästen.
  4. Hacka solrosfröna och blanda ner i juicen med salt, sirap, de tre olika mjölsorterna samt havrekli.
  5. Arbeta degen smidig och fördela i tre smorda avlånga brödformar.
  6. Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 1 timme.
  7. Värm ugnen till 150° varmluft.
  8. Grädda bröden i ugnen i ca 1 timme.
  9. Blanda sirap och vatten i en skål.
  10. Ta ut bröden från ugnen och pensla dem med sirapsglace.
  11. Grädda klart i ytterligare 30 minuter.
  12. Låt bröden svalna på ett ugnsgaller.
Recept på rågbröd med apelsin och sirap
Rågbröd med apelsin och sirap.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk

LÄS MER:

Rågbröd med fetaostkräm, avokado och dukkah

Rågbröd med chèvre och blåbärsvinägrett

Annons