Grundrecept: Rågsurdeg
Dag 1, kväll:
1 1/2 dl vatten, 37°
1 tsk honung
80 g grovt rågmjöl
Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten, som sedan hälls ut. Rör ut honungen i ljummet vatten och häll över det i den uppvärmda skålen. Bland i mjölet och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.
Dag 2, morgon:
1 dl vatten, 37°
50 g grovt rågmjöl
Värm en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda tomma skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.
Dag 2, kväll:
1 dl vatten, 37°
50 g grovt rågmjöl
Upprepa samma procedur som på dag 2:s morgon.
Dag 3, morgon
1 dl vatten, 37°
50 g grovt rågmjöl
Upprepa samma procedur som tidigare.
Dag 3, kväll:
Nu bör surdegen vara färdig, den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten (45°) och 1 msk rågmjöl.