Rainbow bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål
4 personer
Du behöver:
600 g sötpotatis
4 msk olivolja
½ tsk rökt paprika
salt
färskmalen svartpeppar
200 g grönkål
½ citron, saften
¼ tsk salt
400 g kikärtor
½ tsk spiskummin
¼ tsk kanel
½ tsk salt
1 avokado
1 rödlök
75 g rostade saltade mandlar
75 g tranbär
Tahinidressing:
75 g tahini (sesampasta)
2 msk citronsaft
1 tsk flytande honung
¼ tsk salt
4 msk varmt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala sötpotatis och skär i tärningar. Vänd dem i 2 msk olja och fördela dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Krydda med paprika, salt och peppar. Stek dem gyllene i cirka 25 minuter, vänd dem då och då under tiden.
Ansa grönkålen, skär bort stjälkarna och dra bladen i bitar. Skölj och kör i salladsslunga. Strimla den fint. Vänd ner den med 1 msk olivolja, citronsaft och salt. Massera kålen med händerna så den mjuknar.
Häll av kikärtorna och häll upp i torr het stekpanna, krydda med spiskummin, kanel, salt och ringla över 1 msk olivolja. Rosta i 5 minuter tills de är gyllene och spröda. Skär avokadon i tärningar, skala och finhacka löken och hacka mandlarna grovt.
Rör ihop alla ingredienserna till dress ingen, förutom vattnet som du vispar i stegvis tills du får den konsistens du önskar. Portionera upp alla ingredienser i fyra skålar och servera dressingen vid sidan av.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft