Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök
4 personer
Du behöver:
1 gul lök
1 röd paprika
½ squash
olja, till stekning
1 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen spiskummin
400 g grytbitar av nöt
2 burkar krossade tomater
1 tsk socker
salt
färskmalen svartpeppar
Picklad rödlök:
2 rödlökar
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rörsocker
salt
färskmalen svartpeppar
Blomkålsris med persilja:
1 blomkål
1 kruka slätbladig persilja
Till servering:
75 g babyspenat
75 g pinjenötter
1 granatäpple
Gör så här:
Börja med den picklade rödlöken. Skala rödlöken och skär i tunna skivor och lägg i glasburk. Koka upp vatten, äppelcider- vinäger, socker, salt och svartpeppar i en kastrull. Ta från värmen när sockret är upplöst och häll över löken. Sätt på locket och låt stå i minst 2 timmar.
Skala den gula löken, hacka den fint. Hacka paprikorna och squash i tärningar. Fräs de två paprikapulvren, kanel och spiskummin i olja i cirka 1 minut. Tillsätt lök, paprika och squash och fräs vidare i 2 minuter. Tillsätt nötbitarna och stek tills de fått färg. Tillsätt krossade tomater och sänk värmen, låt småputtra 1 timme. Rör om i grytan då och då. Smaka till sist av med socker, salt och peppar.
Skär blomkålen i små buketter, skölj dem. Blanda persilja och blomkål i en matberedare och mixa till ett fint ”ris”.
Skölj spenaten. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Ta ut granatäppelkärnorna, ta bort de vita hinnorna. Lägg upp ingredienserna i 4 skålar, bottna med blomkålsriset. Servera genast.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft