Räk- och kräftcheesecake på rågbotten
10–12 bitar
Tid: 20 minuter + 1 timme i kyl
Botten:
75 g smör
200 g rågbröd
Fyllning:
170 g avrunnen vikt av räkor
170 g avrunnen vikt av kräftstjärtar
2 dl crème fraiche
400 g cream cheese
2 tsk pepparrot på burk (eller färskriven)
rivet skal och saft av 1/2 citron
några stänk chilisås
1 knippe dill (hackad)
1–1/2 rödlök (finhackad)
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Smält smöret och mixa sedan det med brödet i en mixer. Ta en springform och tryck brödmassan i botten på formen. Brödmassan behöver inte nå upp till kanterna. Låt vila i kylen under tiden du gör fyllningen. Krama ur räkor och kräftstjärtar ordentligt för att sedan hacka dem grovt. Blanda mejeriprodukterna i en bunke och tillsätt efterhand resterande ingredienser. Smaka av och bred ut smeten i formen. Låt stå kallt några timmar och garnera sedan med citronskivor och dill. Dela i lagom stora tårtbitar.
Recept: Caroline Rittfeld och Charlotte Alexandre Nordin
Foto: Peter Erlandsson