Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel
13 jan, 2018
AvRedaktionen
Matig räksallad med mozzarella och matvete. Kålrot behöver sötma för att visa sin storhet. Mandeln får en härligt rökt smak när den rostas med soja.
Annons
4 personer
Tid: 35 minuter
Du behöver:
1 citron, rivet skal och saft
1 msk grönsaksfond
vatten
2 dl matvete
2 dl gröna ärter (tinade)
500 g oskalade räkor
3 msk olivolja
1 stor kålrot (ca 700 g)
smör till stekning
2 msk lönnsirap
1 dl rostad mandel
2 tsk japansk soja
70 g rucola
125 g mozzarella
2 tsk soja
salt och peppar
chiliflakes
Gör så här:
- Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Häll citronsaft och buljong i ett litermått. Fyll på med vatten till 3 1/2 dl. Koka upp, tillsätt matvete och salt och koka enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och vänd ner ärterna.
- Skala räkorna och blanda med citronskal och olivolja.
- Skala och tärna eller skiva kålroten. Stek den i smör tills den är mjuk med en kärna i mitten. Häll på sirapen.
- Rosta mandeln i en torr stekpanna. Häll på japansk sojan och ta av från värmen. Hacka mandlarna grovt när de svalnat något.
- Blanda på ett fat matvete, soja, rucola, kålrot, och mozzarella i bitar. Toppa med räkor och mandlar. Strö över lite chiliflakes.
Recept: Ylva Bergqvist
Foto: Matilda Lindeblad
Annons