Ramen med shiitake och vegofärs
01 mar, 2020
AvRedaktionen
Japansk ramen när den är som bäst! Denna variant med krispiga grönsaker och vegofärs är magiskt god. Strö över mynta vid servering.
Annons
4 portioner
Du behöver:
250 g nudlar
1 liter grönsaksbuljong
2 röda chili
1 stjälk citrongräs
Vegofärs:
3 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
500 g vegofärs
½ dl mörk soja
½ dl hoisinsås
1 msk sweet chili-sås
1 msk risvinäger
1 tsk salt
Grönsaksfyllning:
4 salladslökar
1 purjolök
250 g shiitake-svamp
4 morötter
1 dl groddar
1 msk sesamolja
Till servering:
½ dl färsk mynta
Gör så här:
- Koka nudlarna efter anvisningarna på förpackningen.
- Skölj, kärna ur och skär chilin i bitar.
- Ta bort yttersta lagret på citrongräset och krossa det sedan med skaftet på en kniv, strimla sedan fint.
- Lägg chilin och citrongräset i buljongen och koka i 10 minuter.
- Rensa, skölj och strimla salladslök och purjolök.
- Rensa svampen och strimla.
- Skala morötterna och skär i fina stavar.
- Stek svampen i sesamolja tills den är gyllene.
- Skala och finhacka vitlöken, fräs i sesamolja.
- Tillsätt vegofärs och fräs några minuter till.
- Häll över soja, hoisinsås, sweet chili och risvinäger och låt fräsa tills det mesta av vätskan kokat in. Salta.
- Sila bort chili och citrongräs, häll upp buljongen i skålar, lägg på grönsaker, groddar och vegofärs.
- Strö över mynta och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons