Randig citron- och jordgubbstårta
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Ge dig på den senaste trenden: randig tårta. Denna citron- och jordgubbstårta har lodräta lager. Variera smak efter säsong!
Annons
6 bitar
Citronbotten:
8 ägg
1 ½ dl (160 g) strösocker
2 msk färskpressad citronsaft
1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl
¼ tsk salt
½ ekologisk citron, skalet
1 msk florsocker
Smörkräm:
150 g björnbär, färska eller frysta
¼ dl (25 g) strösocker
2 msk färskpressad citronsaft
150 g mjukt smör
2 ¾ dl (175 g) florsocker
Gör kakbotten så här:
- Värm ugnen till 200°. Dela äggen i vitor och gulor.
- Vispa ihop äggulor, 1 ¼ dl strösocker och citronsaft med elvisp till en ljus och luftig smet.
- Vänd ner mjöl, salt och citronskal med en sked.
- Vispa äggvitorna nästan styva i en annan skål med ren visp.
- Tillsätt resterande strösocker (¼ dl) lite i taget.
- Vispa äggvitorna helt styva och vänd försiktigt ner i äggulesmeten lite i taget tills smeten är jämn.
- Klä botten på en stor ugnsplåt eller ugnsform, ca 35 x 40 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten däri.
- Grädda i ugnen tills den är lätt gyllene, ca 12 minuter.
- Låt svalna ovan ett ugnsgaller i ca 5 minuter.
- Strö ett tunt lager florsocker över kakan och lägg en ren kökshandduk över.
- Vänd uppochner så kakan hamnar med bakplåtspapperet uppåt.
- Dra försiktigt av papperet.
- Rulla försiktigt ihop den ljumma kakbotten, från den smala sidan, fortfarande med handduken på.
- Lägg den med kanten nedåt och låt svalna helt.
Gör björnbärssmörkräm så här:
- Koka försiktigt upp björnbär, strösocker och citronsaft i en kastrull.
- Låt koka på låg värme i 4–5 minuter, tills bären är helt mjuka.
- Mixa med stavmixer direkt i kastrullen och sila sedan genom en finmaskig sil så du får en fin saft.
- Låt stå kallt och svalna helt.
- Vispa smöret luftigt i en skål med elvisp.
- Tillsätt florsocker, lite i taget och den kalla bär-saften.
- Vispa till en glansig och luftig smörkräm.
- Smaka av med citronsaft, krämen ska vara söt och lätt syrlig.
- Rulla ut den kalla kakbotten och skär kanterna så de är helt raka.
- Skär kakbotten i tre remsor på längden.
- Bred ett jämnt lager björnbärskräm på varje remsa och spar resten till kakans topp och sidor.
Sätt ihop tårtan så här:
- Rulla ihop den första remsan, börja från den korta sidan.
- Lägg nästa remsa som en förlängning av den första och fortsätt rulla in även denna.
- Med den sista remsan får du en tjock rulle med diameter om 12–14 cm.
- Ställ rullen på högkant och bred resterande björnbärskräm på kakans topp och sidor.
- Låt stå kallt minst 2 timmar före servering.
Av: Maria Fabricius Tegner Foto: Inge Skovdal
LÄS MER:
S’morestårta med choklad, maräng och digestivekex
Oemotståndlig chokladtårta med nutella
Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze
Annons