Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Randig citron- och jordgubbstårta

19 nov, 2019
AvRedaktionen
Recept på randig citron- och jordgubbstårta
Ge dig på den senaste trenden: randig tårta. Denna citron- och jordgubbstårta har lodräta lager. Variera smak efter säsong!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 bitar

Citronbotten:

8 ägg

1 ½ dl (160 g) strösocker

2 msk färskpressad citronsaft

1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl

¼ tsk salt

½ ekologisk citron, skalet

1 msk florsocker

Smörkräm:

150 g björnbär, färska eller frysta

¼ dl (25 g) strösocker

2 msk färskpressad citronsaft

150 g mjukt smör

2 ¾ dl (175 g) florsocker

Gör kakbotten så här:

Recept på randig citron- och björnbärstårta
Citronbotten.
  1. Värm ugnen till 200°. Dela äggen i vitor och gulor.
  2. Vispa ihop äggulor, 1 ¼ dl strösocker och citronsaft med elvisp till en ljus och luftig smet.
  3. Vänd ner mjöl, salt och citronskal med en sked.
  4. Vispa äggvitorna nästan styva i en annan skål med ren visp.
  5. Tillsätt resterande strösocker (¼ dl) lite i taget.
  6. Vispa äggvitorna helt styva och vänd försiktigt ner i äggulesmeten lite i taget tills smeten är jämn.
  7. Klä botten på en stor ugnsplåt eller ugnsform, ca 35 x 40 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten däri.
  8. Grädda i ugnen tills den är lätt gyllene, ca 12 minuter.
  9. Låt svalna ovan ett ugnsgaller i ca 5 minuter.
  10. Strö ett tunt lager florsocker över kakan och lägg en ren kökshandduk över.
  11. Vänd uppochner så kakan hamnar med bakplåtspapperet uppåt.
  12. Dra försiktigt av papperet.
Recept på randig citron- och björnbärstårta
Citronbotten.
  1. Rulla försiktigt ihop den ljumma kakbotten, från den smala sidan, fortfarande med handduken på.
  2. Lägg den med kanten nedåt och låt svalna helt.

Gör björnbärssmörkräm så här:

  1. Koka försiktigt upp björnbär, strösocker och citronsaft i en kastrull.
  2. Låt koka på låg värme i 4–5 minuter, tills bären är helt mjuka.
  3. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen och sila sedan genom en finmaskig sil så du får en fin saft.
  4. Låt stå kallt och svalna helt.
  5. Vispa smöret luftigt i en skål med elvisp.
  6. Tillsätt florsocker, lite i taget och den kalla bär-saften.
  7. Vispa till en glansig och luftig smörkräm.
  8. Smaka av med citronsaft, krämen ska vara söt och lätt syrlig.
  9. Rulla ut den kalla kakbotten och skär kanterna så de är helt raka.
Recept på randig citron- och björnbärstårta
Citronbotten delad i tre remsor.
Recept på randig citron- och björnbärstårta
Citronbotten med björnbärskräm.
  1. Skär kakbotten i tre remsor på längden.
  2. Bred ett jämnt lager björnbärskräm på varje remsa och spar resten till kakans topp och sidor.

Sätt ihop tårtan så här:

Recept på randig citron- och björnbärstårta
Rulla ihop citronbottensremsan med björnbärskräm.
Recept på randig citron- och björnbärstårta
Ihoprullad citronbottensremsa med björnbärskräm.
  1. Rulla ihop den första remsan, börja från den korta sidan.
  2. Lägg nästa remsa som en förlängning av den första och fortsätt rulla in även denna.
  3. Med den sista remsan får du en tjock rulle med diameter om 12–14 cm.
  4. Ställ rullen på högkant och bred resterande björnbärskräm på kakans topp och sidor.
  5. Låt stå kallt minst 2 timmar före servering.
Recept på randig citron- och jordgubbstårta
Randig citron- och jordgubbstårta.

Av: Maria Fabricius Tegner Foto: Inge Skovdal

LÄS MER:

9 vackra tårtfat på fot

S’morestårta med choklad, maräng och digestivekex

Oemotståndlig chokladtårta med nutella

Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Annons