Små rårakor med löjrom, gräddfil och citron
Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson, har tillsammans med Briska tagit fram recept på goda snittar som passar perfekt till deras nya alkoholfria cider. Här hittar du fler recept >>
Receptet ger dig 10 små minirårakor, perfekt att servera som aptitretare innan förrätten. Enkelt att skala upp receptet till förrätt eller varmrätt om man så vill.
Tips! Förbered gräddfilen över natten, så går förberedelserna fortare dagen för servering. Lyxa till det genom att ha löjrom i en personlig spritspåse till varje gäst.
Du behöver:
Löjrom 300 g
Potatis 500 g
Färskpressade citroner som ger 1 dl citronjuice
Socker 0,5 dl
Agarpulver 4 g
Gräddfil 2 dl
Silverlök 1 st
Klarifierat smör
Dill till garnering
Gör så här:
1. Pressa citron till citronjuice. Lägg i citronjuicen och sockret i en kastrull och koka upp. Häll vatten och agar i en annan kastrull och koka upp. Häll innehållet i de både kastrullerna i en gemensam bunke och ställ in i kylen. När innehållet stelnat skär upp i små kuber, ca 0,5 – 1 cm stora.
2. Placera 2 dl gräddfil i ett kaffefilter. Lägg kaffefiltret i en sil, ställ i en bunke och placera i kylen i minst två timmar (eller över natten). Häll sedan över den urvattnade gräddfilen i en spritspåse.
3. Riv potatisen på den grova delen av rivjänet till fina remsor. Stek potatisen till små rårakor i ett plättlagg med klarifierat smör. När rårakorna har en gyllene färg är de klara.
4. Skiva silverlöken tunt, för bäst resultat använd en mandolin. Spola sedan löken i kallt vatten.
5. Dela upp löjrommen i 10 spritspåsar och knyt ihop fint, skriv gärna namn på varje spritspåse.
6. Servera en eller fler mini-rårakor på varje tallrik, addera några kuber av citrongelen, en klick av gräddfilen, lite silverlök och dill på toppen. Varje gäst får sedan toppa med sin egen löjrom ur den personliga spritspåsen.