Så gör du donut-tårta med smak av Fireball
Den 3 juni är det dags för National Donut Day, och inför den dagen har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en donut-tårta med smak av den populära kanellikören Fireball.
– Med sin kryddighet och hetta från kanel och ingefära är Fireball en lika oväntad som god smaksättare i amerikanska maträtter och bakverk, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager på Anora, och fortsätter:
– Det gäller inte minst i donuts där Fireball ger en kick som lyfter smakerna till en ny nivå.
Recept: Så gör du en du donut-tårta
Tårtbotten:
- 50 g smörmjölk
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 dl Fireball
- 3 ägg
- 225 g strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 160 g vetemjöl
- 40 g potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna. Smält sedan smöret i en kastrull och häll i mjölk och Fireball.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst. Samt blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
Häll därefter smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr. Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.
Fyllning och frosting:
- 1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med
- Hallonsylt
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 300 g cream cheese
Gör så här:
Börja med att vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till. Addera cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.
Donuts:
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 3,5 dl mjölk
- 1/2 dl Fireball
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 13 dl vetemjöl
- 1 liter olja till fritering
- Strösocker att doppa munkarna i
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37 grader och häll sedan över jästen. Därefter tillsätter du socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, cirka 1 centimeter tjock. Stansa ut rundlar med ett mått, cirka 8 centimeter i diameter samt ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Hetta sedan upp oljan till cirka 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
Fritera 2-3 munkar i taget, cirka 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Till montering av tårtan:
- Fireball
- Färska hallon
- Kolasås
- Maränger
Gör så här:
Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, cirka 1/2 centimeter tjockt. Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan. Avsluta med att dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.
Donut maker
För att få till ett extra frasigt resultat är det perfekt att använda en donut maker. ANNONS Läs mer och köp den här.
Foto: Anora