6 recept med nässlor + tips på hur du lyckas
Systrarna Eisenman delar här med sig av sina bästa tips på hur du lättast lyckas med nässlorna.
Att tänka på:
- Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
- Använd handskar när du plockar nässlor.
- Rensa och skölj nässlorna noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
- De kan förvällas, frysas in eller torkas.
- Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar m.m.
Så tillagar du nässlorna:
Att förvälla nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten). Koka nässlorna i några minuter och låt rinna av. Krama ur det sista vattnet. Om de inte ska användas direkt, frys in. 1 liter nässlor blir ca 1 dl förvällda nässlor.
Att torka nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Sila av vattnet, gärna med en salladslunga för att få bort det mesta av vattnet. Bred ut nässlorna på bakplåtspapper, och ställ på en varm och torr plats till de är torra. (Vänd nässlorna några ggr under tiden.) De kan även torkas i ugnen. Värm ugnen till 5o grader. Lägg nässlorna på en plåt och torka i ugnen, med ugnsluckan lite öppen i några timmar. Förvara i en lufttät burk.
Här kommer några goda recept!