7 recept med portabellosvamp – enkelt och gott
Finns det något godare än en krämigt tillagad maträtt med svamp? Nej knappast! Under sensommaren och hösten blandar vi gärna skogens guld i våra rätter. Svampen tillför goda smaker, är lätt att kombinera och bidrar även till en matigare och mer mättande rätt.
Portabellosvampen är en större variant av champinjonen. Det som skiljer dem åt är att portabellon har en fylligare smak än champinjon. I dag odlas svampen i Sverige men sägs ursprungligen komma från Italien. Dess smak och variationsområde är stor och svampen passar att använda i såser, grytor, stuvningar eller kan fyllas med gottigheter och tillagas som den är. Portabellosvampens storlek gör den till en perfekt svamp att lägga på grillen! Vi har samlat 7 recept med portabellosvamp:
1. Vegansk macka med portabello och tryffelmajonäs
En underbart god och lyxigare variant av en smörgås. Svampen ugnsbakas under ett krispigt örttäcke vilket ger en djup och mustig smak. En perfekt aptitretare, eller varför inte göra den större och låta ta plats som middagsvariant?
TILL RECEPTET >>
2. Fylld portabello med pesto, mozzarella och pinjenötter
Det här är inte bara ett smakrikt tillbehör utan även ett väldigt vackert tilltugg till middagen eller som förrätt. Mozzarellan och parmesanen bidrar med sälta och den goda peston rundar av med en mjuk smak. Toppas med rostade pinjenötter och ruccola för en festligare touch!
TILL RECEPTET>>
3. Portabelloburgare med avokado och ädeloströra
Har du inte testat att göra en burgare med portabello är det hög tid att testa det nu! Svampen är matig och tillbehören med avokado, soltorkade tomater, ädeloströra och valnötter både förhöjer, och gör rätten riktigt god!
TILL RECEPTET>>
4. Svamptacos med picklad rödlök och pico de gallo
Endast fantasin sätter gränserna för vad som placeras på tacobuffén! Det här är en vegetarisk smaksensation med rökig portabellosvamp som toppas med picklad rödlök och mexikanska nationalsalsan Pico de Gallo.
TILL RECEPTET>>
5. Vit lasagne med portabello, ricotta och spenat
Elsa Billgrens twist på den italienska klassikern är riktigt god! Vit lasagne innebär att den tillagas utan tomatsås. I det här receptet använder Elsa portabellosvamp och ricotta som serveras ihop med krispig ruccola och en tomat- och sellerisallad.
TILL RECEPTET>>
6. Zucchinipasta med portabellosvamp
Anja Forsnor Wärn tipsar om en supergod och krämig svamppasta. Svampen steks innan den marineras för extra mycket smak. Istället för vanlig pasta används strimlad zucchini, vilket gör rätten både grönare och nyttigare.
TILL RECEPTET>>
7. Grillad ostfylld portabello med rostad färskpotatis
Genom att grilla svampen får den en rökig och god smak. I det här receptet fylls den med en kryddig och fluffig ostfyllning. Serveras bäst tillsammans med en kall örtsås.