Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 goda recept från naturens skafferi

03 jun, 2018
AvRedaktionen
Ingredienser från naturens skafferi. Foto: Anke Schütz
Lyxiga ingredienser som tryffel och löjrom får konkurrens av trädgårdens svurna fiende – ogräset! Det är inte bara gott och nyttigt, det är gratis! Så det är bara att ge sig ut och plocka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En stjärnkock som gillar ogräs är Tareq Taylor. Han har använt sig av ogräs i flera år och välkomnar trenden.

– Fast det här är inte bara en trend, det här är framtiden, hoppas jag! Förhoppningsvis sprider det här sig så att det blir en allmän kunskap, så att man själv kommer att känna igen sina lokala örter. Det är ju en kunskap som gått förlorad, men är på väg tillbaka, säger Tareq.

Hur hittar man ätbart ogräs och vilda örter?

– Skaffa en bra och rikt illustrerad flora och ge dig ut. Du behöver inte ta många steg, jag lovar. Börja med det enkla, brygg te på svartvinbärsblad och krydda med fläder. Lämna en bit av gräsmattan orörd och det kommer snart att börja sticka upp roliga grejer. Hittar du en vildvuxen plätt finns där garanterat 10–15 sorter man kan äta, tipsar Tareq.

Här är 5 goda recept att testa och inspireras av!

1. Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål

Krämig potatissoppa, lika god varm som kall! Lägg upp i tallrikar och toppa med vilda kryddor.

Annons

Till receptet >>

Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.
Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.

2. Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter

Klassiskt recept på krämig risotto. Piffa upp risotton med nyponrosblommor och vilda örter.

Till receptet >>

Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter.
Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter.

3. Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater

Kirskål är ett envist ogräs, men gott i en härlig pesto som blir lite karamelliserad i pannan.

Annons

Till receptet >>

Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.
Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.

4. Rosenplättar med smultron

Blomsmaker i en ljuvlig liten pannkaka. Smultronsallad och yoghurtglass är gott till.

Till receptet >>

Rosenplättar med smultron.
Rosenplättar med smultron.

5. Aprikoslassi med fläderblomssaft

Frisk och god lassi med yoghurt, aprikos och fläder. Dekorera med fläderblom och örter.

Till receptet >>

Aprikoslassi med fläderblomssaft.
Aprikoslassi med fläderblomssaft.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons