5 goda recept från naturens skafferi
En stjärnkock som gillar ogräs är Tareq Taylor. Han har använt sig av ogräs i flera år och välkomnar trenden.
– Fast det här är inte bara en trend, det här är framtiden, hoppas jag! Förhoppningsvis sprider det här sig så att det blir en allmän kunskap, så att man själv kommer att känna igen sina lokala örter. Det är ju en kunskap som gått förlorad, men är på väg tillbaka, säger Tareq.
Hur hittar man ätbart ogräs och vilda örter?
– Skaffa en bra och rikt illustrerad flora och ge dig ut. Du behöver inte ta många steg, jag lovar. Börja med det enkla, brygg te på svartvinbärsblad och krydda med fläder. Lämna en bit av gräsmattan orörd och det kommer snart att börja sticka upp roliga grejer. Hittar du en vildvuxen plätt finns där garanterat 10–15 sorter man kan äta, tipsar Tareq.
Här är 5 goda recept att testa och inspireras av!
1. Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål
Krämig potatissoppa, lika god varm som kall! Lägg upp i tallrikar och toppa med vilda kryddor.
Till receptet >>
2. Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter
Klassiskt recept på krämig risotto. Piffa upp risotton med nyponrosblommor och vilda örter.
Till receptet >>
3. Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater
Kirskål är ett envist ogräs, men gott i en härlig pesto som blir lite karamelliserad i pannan.
Till receptet >>
4. Rosenplättar med smultron
Blomsmaker i en ljuvlig liten pannkaka. Smultronsallad och yoghurtglass är gott till.
Till receptet >>
5. Aprikoslassi med fläderblomssaft
Frisk och god lassi med yoghurt, aprikos och fläder. Dekorera med fläderblom och örter.