3 goda röror att dippa allt i
Bröd, chips, grönsaker eller spett – allt går att dippa! Favoriten från Balkan, ajvar, är en kryddig och lite syrlig relish som passar otroligt bra på en skiva bröd eller som tillbehör till både kött och grönt. Klassikern hummus kommer här men med smörbönor istället för kikärtor, vilket gör den ännu krämigare och lenare. Till det asiastiska passar en jordnötssås spetsad med röd curry, du väljer hur mycket efter tycke och smak. Så vad väntar du på? Dippa loss!
Ajvar med chili och paprika
Ajvar är en kryddig och lätt syrlig relish som kommer från Balkanhalvön. Ingredienserna är ugnsbakade och det ger en lite rökig smak. Använd ajvar som dipp, eller servera som tillbehör till kött eller sallad.
6 dl
Du behöver:
3 röda paprikor
1 färsk röd chili
3 lökar
1 aubergine
1 hel vitlök
2 ½ msk olivolja + lite extra till pensling
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Skölj paprika och chili. Skär båda på längden, släng fröna och skär chilin och paprikan i stavar. Skala lök och skölj aubergine. Skär båda i ca 1 cm tjocka skivor.
- Fördela aubergine, lök, paprika och chili på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med vitlöken.
- Pensla alla grönsaker med olja och grädda dem i ugnen i ca 30 minuter, tills de är gyllene och mjuka. Ytan kan vara lätt bränd.
- Skala den bakade vitlöken och släng skalet. Mixa vitlök och grönsaker i en mixer tillsammans med olja och vinäger tills konsistensen är sammanhållen men fortfarande grov. Krydda med lite salt.
Hummus på smörbönor
Hummus är en säker hit på snacksbordet, och den kan lätt göras på allt annat än kikärter. Här hjälper butter beans, eller smörbönor, till att göra konsistensen ännu mjukare och krämigare.
4 dl
Du behöver:
1 burk smörbönor
½ ekologisk citron
2 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1 tsk krossad spiskummin
2 msk rapsolja
1 msk vatten
Salt och peppar
1 näve bredbladig persilja
Gör så här:
- Häll av bönorna och skölj dem i en sil. Pressa saften ur citronen och blanda citronsaften och tahinin i en mixer eller blender. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt vitlök, bönor, spiskummin och olja och mixa ihop allt till en fin och krämig hummus. Justera eventuellt konsistensen med lite vatten om den är för tjock. Krydda med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.
- Skölj och hacka persiljan grovt och vänd försiktigt ner den i hummusen precis innan servering. Dekorera med lite extra persilja.
Jordnötssås med röd currypasta
Den krämiga jordnötssåsen tar nästan ingen tid att göra och är en älskad klassiker inom asiatisk matlagning. Den är mjuk, mild och len i smaken – så tillsätt eventuellt lite chili om du vill ha mer sting.
5 dl
Du behöver:
1 burk kokosmjölk
2 msk röd currypasta
2 msk jordnötssmör utan bitar
1 lime
1 msk socker
1 dl saltade jordnötter
1 msk fisksås
Gör så här:
- Koka försiktigt upp kokosmjölken i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Rör ner currypasta och jordnötssmör i kokosmjölken. Mixa eventuellt med en stavmixer om jordnötssmöret är hårt. Häll såsen i en skål och låt den svalna. Pressa limen och rör ner limesaften tillsammans med sockret i en annan skål tills sockret är helt upplöst. Vänd sedan ner den i bunken med såsen.
- Hacka jordnötterna grovt. Rör ner dem i såsen och smaka av med fisksås.
Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft