Bacon- och purjoquiche
26 jun, 2015
AvRedaktionen
Ingen picknick utan en frasig paj. Fyll den med krämig gruyère och knaperstekt bacon – och du är i franska himlen!
Annons
4–6 personer
Tid: 45 minuter + 1 timme i kyl
Pajskal:
200 g mjöl
1/2 tsk salt
125 g kallt smör
1 äggula
Fyllning:
140 g tärnat bacon
1 purjolök (strimlad)
25 g smör
2 ägg
1 1/2 dl grädde
1 dl riven gruyère
salt och svartpeppar
6 små eller 1 stor pajform
Gör så här:
- Börja med pajskalen. Skär smöret i kuber och mixa tillsammans med mjöl och salt i en hushållsassistent tills degen börjar gå ihop. Tillsätt äggulan och pulsera tills degen går ihop. Tryck ut degen till en puck, plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timma.
- Sätt ugnen på 175°.
- Stek baconet knaprigt och lägg åt sidan. Fräs sedan purjolöken på låg värme i smöret i ca 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut i pajformarna/formen och nagga. Förbaka pajerna i cirka 10 minuter.
- Vispa ihop ägg, grädde och ost i en bunke och ner bacon och lök. Smaka av med salt och peppar. Fyll pajformarna/formen och grädda i ugnen, ca 15 minuter för små och ca 25 minuter för en stor.
Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien
Annons