Brownie med chokladganache och mangosorbet
8 personer
Tid: Ca 2 ½ timme inkl svalning
Du behöver:
500 g mörk choklad, max 60% (hackad)
200 g smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bourbon vanilla-pulver
2 krm chiliflagor (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt
smör och kakao, till formen
Chokladganache:
200 g mörk choklad, max 60% (hackad)
2 ½ dl vispgrädde
2 krm flingsalt
Till garnering och servering:
3 msk chokladkulor eller liknande
½ liter mangosorbet
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Ta fram en rektangulär form som mäter cirka 20X30 centimeter. Smörj med smör och pudra med kakao eller lägg i ett smort smörpapper. Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta däri också. Dra av kastrullen från värmen. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt den smälta chokladen under vispning. Blanda de torra ingredienserna och vänd i det och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt svalna i formen.
Hetta upp grädden och låt chokladen smälta däri, till ganachen. Tillsätt saltet. Låt ganachen svalna och ställ in den i kylen för att tjockna till en krämig konsistens. Häll över kakan, garnera med chokladkulor och kyl den gärna lite till. Ta fram den i rumstemperatur en halvtimme innan servering. Skär i bitar och servera med sorbet.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull