Saftig citrus- och kokoskaka
10–12 bitar
Tid: 1 timme + tid i kylen
Botten:
Grundrecept sockerkaka – men byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl kokos. Byt ut mjölken mot 1 apelsin, rivet skal och saft. Byt ut ströbröd mot 2 msk kokos.
Fyllning:
2 citroner
1 apelsin
1 msk rivet citronskal
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
100 g smör
Sötsyrliga apelsin- och citronskivor:
1/2 apelsin
1 citron
4 msk strösocker
Gör så här:
Följ grundreceptet och byt ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd kokosflingor i smeten. Tvätta apelsinen och riv ner skalet med ett zestjärn. Pressa ner saften och blanda. Smörj formen och bröa med kokos i stället för ströbröd.
Grädda kaka i cirka 35–45 minuter tills den känns torr. Ställ att svalna. Fortsätt med att göra fyllningen. Pressa ner saften av citrusfrukterna och sila bort fruktkött och kärnor. Tillsätt citronskal, socker och ägg. Vispa blandningen fluffig. Häll ner äggsmeten i en kastrull och värm på svag värme. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar under konstant omrörning. Sjud blandningen tills den tjocknat. Dra genast från värmen och häll upp i en bunke att svalna. Det tar en stund för krämen att tjockna så gör den gärna klart dagen innan och förvara i kylen.
Dela citronen på mitten och skiva apelsinen och den ena citronhalvan i riktigt tunna skivor, släng ändarna.
Pressa ner saften av den andra citronhalvan i en panna och tillsätt socker.
Koka på medelvärme i cirka 5–8 minuter tills citrusskivorna mjuknat och lagen tjocknat. Häll upp på ett fat för att svalna. Dela kakan på mitten och fyll med krämen. Dekorera med de kanderade citrusskivorna, häll över lagen och pudra över florsocker.
Av: Maria Zihammou
Foto: Åsa Dahlgren