Receptet på den perfekta våfflan
Per Bäckströms fyra tips för den perfekta våfflan:
1. Köp aldrig färdigmixad våffelsmet! Smakskillnaden väger helt klart upp tiden det tar att blanda smeten.
2. Less is more, men det gäller inte för våfflor. Snåla därför inte med tillbehören – de gör en stor del av våfflan. Genom att experimentera med olika tillbehör kan man även variera sina våfflor från gång till gång. Var kreativ!
3. Tänk utanför den traditionella mjölken som dryck till och servera ett glas rosévin, det ger våfflan en lyxigare känsla.
Recept på Per Bäckströms våfflor (ca 8 st):
100 g normalsaltat smör
4 dl mjölk
2 st ägg
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 st urskrapade vaniljstänger
10 g färsk jäst
1⁄2 tsk salt
5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smör och låt svalna, blanda med mjölken.
2. Tillsätt ägg och socker som du vispar luftigt.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål.
4. Rör ut jästen i smör- och mjölkblandningen. OBS: Blandningen får ej vara varmare än 37 grader.
5. Blanda med de torra ingredienserna till en smet.
6. Plasta ytan och låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
7. Ladda ditt våffeljärn (gärna ett våffeljärn gjort för belgiska våfflor) och grädda dem.