Eclairs med moccakräm
20 st
Petit chouer:
125 g smör
1 1/4 dl vatten
1 1/4 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
5 ägg
Moccafyllning:
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
125 g äggula (ca 6–7 st)
1 dl maizena
1/2 dl espressokaffe
50 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1 1/2–2 msk vatten
Garnering:
100 g choklad
florsocker (att pudra över)
kanderade eller färska obesprutade violer
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°, varmluft (har du inte varmluftsugn så kan du behöva höja temperaturen något). Smält smöret. Blanda i mjölk, vatten, salt och strösocker. Låt koka upp. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en fast smet. Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Spritsa ut degen på en plåt, cirka 10 cm långa, och 1–2 cm tjocka, korvar med en tyll. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun yta. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop. Ta ut dem ur ugnen och stick ett litet hål på kortsidan så att ångan kan pysa ut. Det här fungerar som en tryckutjämning och gör att de inte faller ihop när de svalnar. Du släpper även ut fukt vilket säkrar att de är torra och fina på insidan.
Förbered kaffefyllningen: koka upp mjölk, grädde och socker. Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning. Ställ tillbaka blandningen på spisen. Värm under kraftig vispning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och häll över krämen i en skål. Tillsätt espresso och smör. Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.
Fyll espressokrämen i en sprits med tyll. Skär ett snitt i ena långsidan av petichouerna och fyll med kräm.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred eller ringla den över bakelserna. Smält choklad och ringla över glasyren när den stelnat något. Avsluta med florsocker.